Kuinka mieltä kaunistetaan?

Mike George katsoo sisäänpäin löytääkseen erilaisia ajattelutapoja 

”Olet sitä mitä ajattelet” ja ”oman mielen mukaan” ovat sanontoja, jotka me kaikki tiedämme ja joita käytämme usein ilman että oikeastaan, niin …ajattelemme sitä. Mutta, mitä ajattelet ja miten ajattelet? Ajatteletko, että ajatuksesi vaikuttavat kehoosi? Ja miten ajattelet, että ajatuksesi voisivat vaikuttaa kehoosi? Näihin kysymyksiin ei ole nopeita vastauksia. Kuitenkaan ei tarvita asiantuntijaa todistamaan, että ajatuksilla on voimakas vaikutus kehoon. Ajattele pelon ajatus ja tunne, kuinka sydämesi alkaa lyödä ja adrenaliini virrata. Ajattele huolestuneita ajatuksia työhaastatteluun liittyen ja tunne, kuinka perhoset alkavat lennellä vatsassasi. Ajattele kireitä ajatuksia muutaman päivän ajan, ja huomaa kuinka ihollesi ilmestyy ihottumaa maagisesti tyhjästä. Mitä tahansa ajatellaankaan, se rekisteröityy johonkin osaan kehoa. Tästä syystä kauan ennen kosmetiikkaa todellisen kauneuden sanottiin tulevan sisältäpäin. Tästä syystä myös suurin osa lääkäreistä myöntää nykyisin, että yli 90 % kaikista fyysisistä sairauksista on psykosomaattisia eli ne alkavat ajatuksista mielessä.

Onko sinulla kaunis mieli, kiireinen mieli vai onko mielesi aina paineen alla? Minään muuna aikakautena ei ole ollut näin paljon tarvetta rauhalliselle ja selkeälle mielelle, joka on terävä ja tekee täsmällisiä päätöksiä. Nopean teknologisen muutoksen kynnyksellä kasvoi tarve nopealle ja vilkkaalle mielelle, joka kykeni tuottamaan sopivia vastauksia erilaisten paineiden alla ja ennen kaikkea pysyi kollegoiden ja perheen vaatimusten tahdissa. Vakaa ja positiivinen mieli on kuitenkin elintärkeä selviytymisen kannalta tässä loppumattomien, lähinnä kielteisten uutisten ja tapahtumien virrassa. Se mitä mielessä liikkuu vaikuttaa kaikkeen siihen, mitä sanotaan ja tehdään, mikä puolestaan määrittää koetaanko menestystä vai tappiota. Kun mieli toimii hyvin, se on ideoiden, inspiraation ja keksintöjen lähde, selkeän kommunikaation ja korkealaatuisten päätösten luoja. Kun mieli toimii huonosti; se voi olla toivottomuuden, masennuksen ja pelon ylläpitäjä.

Mielen raakamateriaali on ajatus. Liiketoimintasuunnitelmat, monimutkaiset mallit, uudet tuotteet ja jopa kokonaan uudet filosofiat – kaikki alkavat yhdestä ajatuksesta jonkun mielessä. Siitä sitten muotoillaan ja veistellään yksityiskohdat suunnitelmaan tai malliin, ja se tuodaan eloon sanojen ja tekojen kautta. Hallitsetko sinä ajatustesi luomista ja ylläpitoa? Ihmiset, jotka ovat saaneet aikaan menestystä elämässään, ovat yleensä käyttäneet aikaa tutustuakseen ajatuskuvioihinsa ja ajattelutapoihinsa. He pitävät mieltään kaikkein arvokkaimpana voimavaranaan - tärkeänä työkalunaan – ja ajatuksiaan kaikkein tärkeimpänä luonnonvaranaan. Ehkä et ole koskaan antanut aikaa ja huomiota itsellesi mitataksesi ja arvioidaksesi ajattelusi laatua. Miten voisit parhaiten käyttää mielesi voimavaroja? Helpoin tapa on tulla tietoiseksi omista erityyppisistä ajatuksista, jotka voidaan jakaa neljään ryhmään:

  1. Tarpeelliset ajatukset
  2. Turhat eli ylimääräiset ajatukset
  3. Kielteiset ajatukset
  4. Myönteiset ajatukset

Mitä syötäisiin tänään? Mihin aikaan haen lapseni koulusta? Mikä on pankkitilini numero? Nämä kaikki ovat tarpeellisia ajatuksia, joita nousee mieleemme päivittäisten rutiiniemme aikana, ja joiden pohjalta meidän tulee toimia. Kuitenkin jos nämä ajatukset tulevat uudestaan ja uudestaan, ne muuttuvat turhiksi ajatuksiksi.

Turhat ajatukset ovat päässä pyöriviä murehtivia, hautovia ajatuksia. Näillä ajatuksilla on kova tempo, niillä ei saavuteta mitään ja niihin tuhlaantuu energiaa. Ylimääräiset ajatukset koskevat usein mennyttä: ”jos minulla vain olisi ollut…” tai ”jos näin ei olisi tapahtunut…”. Tai ne koskevat tulevaisuutta: ”toivoisin…” tai ”jos se ja se ei ilmesty paikalle…”. Koska mennyt on jo mennyttä ja tulevaisuus on vasta tulossa, nämä ajatukset ovat hyödyttömiä! Jotkut ihmiset itse asiassa elävät päivänsä kolme kertaa – ensin sängyssä murehtien huomisesta, päivän itsessään ja sitten taas illalla, miettien mitä heidän olisi pitänyt tehdä, mutta minkä jättivät tekemättä. Tämäntyyppinen ajattelu kuluttaa energiaa ja vähentää tehokkuutta.

Kielteiset ajatukset ovat vihaisia, kriittisiä, egoistisia, ahneita, ennakkoluuloisia, laiskoja, huolimattomia ja stressaantuneita ajatuksia. Jos niistä tulee tapa, ne johtavat fyysisen terveyden romahdukseen ja lopulta ulkoiseen epäonnistumiseen. Vaikuttaa siltä, että tällaiset ajatukset olivat kaikkein eniten vallalla nykyisin! Ne ovat juurisyinä stressiin, pirstoutumiseen, vihaan ja sairauksiin yhteiskunnassamme. Käytännön tasolla kielteiset ajatukset ovat mielen voimavarojen suurin kuluttaja. Ne ovat eräänlaista sisäistä saastetta, joka kannattaa puhdistaa, jotta mielestä tulee tehokkaampi työkalu.

Myönteiset ajatukset puolestaan ovat aina taloudellisia. Ne luovat myönteisen sisäisen tunteen ja kestävää ulkoista menestystä. Myönteiset ajatukset ovat innostuneita, harmonisia, rehellisiä, ymmärtäväisiä, kunnioittavia, suvaitsevaisia ja onnellisia. Ne ovat myös kärsivällisiä ajatuksia, jotka antavat aikaa nähdä kokonaiskuva selkeästi, mikä on ensisijaista täsmällisten päätösten tekemiseksi.

Kun opitaan tarkkailemaan ajattelun laatua aktiivisesti, voidaan automaattisesti huomata turhat ja kielteiset ajatukset, ja evätä niiltä mielen elämää antava energia. Tällä tavoin saadaan taas täysi hallinta omiin ajatusmalleihin, ja voidaan laittaa stoppi automaattiohjauksella toimiville reaktioille, joita seuraa menetyksen ja katumisen tunne. Kun mieltä käytetään luomaan myönteisiä ajatuksia, voidaan jälleen istua pilotin penkillä, ja silloin ei ainoastaan vahvisteta ulkoisia ihmissuhteita, vaan annetaan myös itselle laadukas sisäinen kokemus.

Yhteenvetona: eliminoi negatiiviset, painota positiivisia, toimi välittömästi tarpeellisten suhteen ja siivoa turhat pois. Kun mieli toimii hyvin, se on ideoiden, inspiraation ja keksintöjen lähde, selkeän kommunikaation ja korkealaatuisten päätösten luoja.


Mike George on Lontoossa asuva kirjailija, luennoitsija ja johtamiskonsultti

 

 

Kommentit  

+1 #1 Allan 06.06.2015 12:33
Test comment on new website blog

You have no rights to post comments