Sielu

sielu1Mikä se on, mitä terä ei voi leikata, tuli ei voi polttaa, vesi ei voi kastella eikä tuuli kuivattaa?

"Kallisarvoinen piste tietoista, autuasta valoenergiaa, sielu... Tämä sinä olet. Kuvittele pieni piste siinä kohdassa, josta ajatukset tulevat. Tämä piste olet sinä. Piste, jossa jokainen tunne syntyy... Se olet sinä. Henkinen olento, joka toimii kehon kautta... Se olet sinä. Ikuinen elämän ja elämänkokemusten lähde, itsetunnon ja itsekunnioituksen kohta. Se olet sinä."

Onko käsitys identiteetistäsi muuttunut viime aikoina? Käytkö läpi jotakin muutosta, kenties urallasi, tai ovatko lapset lähdössä pesästä? Onko sinulla epämääräinen tunne, että voisit tehdä jotakin, jolla on suurempaa merkitystä itsellesi? Arvioitko uudelleen elämäsi tarkoitusta? Muutos löysentää tiukkaa otetta, joka kehollisella identiteetilläni yleensä on. Koska tutut "leimat", jotka ovat määritelleet sen, mitä ajattelen itsestäni ovat muuttumassa, olen epävarma sen suhteen, että kuka oikein olen. On onni, että epävarmuus vie minua etsimään todellista identiteettiäni avoimin mielin, nimittäin silloin olen luonnostaan matkalla kohti korkeampaa tietoisuudentilaa.

 

Brahma Kumariksen henkinen tieto kannustaa meitä kaikkia visualisoimaan itsemme henkisenä olentona, pienen pienenä tähtenä, pikkuruisena, näkymättömänä ja kirkkaana ei-fyysisen energian pisteenä, sieluna. Olenko sitä todella? Niin pitkään olen ajatellut itseäni naisena tai miehenä; ennemminkin fyysisenä kuin henkisenä olentona... Anna itsellesi lupa kokeilla. Muutaman hetken ajan ajattele itseäsi puhtaan, elävän valon pienenä tähtenä - tietoisuuden energian valona. Ajattele itseäsi sieluna, "olentona", joka sijaitsee otsasi keskellä, silmiesi "ikkunoiden" takana. Kun olet tässä tietoisuudessa, olet sielutietoinen. Tämä on henkinen identiteettisi.

Kuka minä olen? Yksinkertaiseen kysymykseen "kuka minä olen" näyttää ensin olevan helppo vastata.

Kun alat ajatella asiaa tarkemmin, huomaat, että nimesi tai fyysinen olemuksesi eivät voi kuvata niitä lukemattomia ajatuksia, mielentiloja, tekoja ja reaktioita, jotka kuuluvat elämääsi. Tarvitaan jotain jatkuvaa, turvallista ja pysyvää. Kun katsomme aamulla peiliin, näytämme melko lailla samalta kuin eilen. Me kaikki tiedämme, että se on harhaa, koska asteittain keho rapistuu ajan myötä; se ei ole pysyvä ja jatkuva. Raja Joogassa sen sijaan että omaksuisimme kehollisen samaistumisen, samaistumme ajatuksiimme ja tietoisuuteemme, koska ne ovat aina olemassa iästä riippumatta.

Ajatuksen sisältö saattaa muuttua, mutta kykymme ajatella ei. Ensisijaisesti olet ajatteleva ja kokeva olento. Ajatukset eivät ole aineellisia eikä niitä voi kokea fyysisin aistein. Ajatusta ei voi nähdä, maistaa tai koskettaa. Ajatukset eivät koostu aineesta tai edes aivosoluista. Olet ei-fyysinen henkinen olento.
Kuvaavia sanoja ovat itse tai sielu.

Ajatuksia meditaatioon

Annan huomioni etääntyä kehostani ja aisteistani...
Keskityn itseeni...
Kuuntelen näiden korvien kautta...
Katson näiden silmien kautta...
Minä olen näiden silmien takana... otsan keskellä... ikuinen elämänenergian loiste...
Tämä elämänenergia elävöittää kehon...
Olen ei-fyysinen olento... ikuinen sielu...
Olen näyttelijä... Tämä keho on vain vaatteeni...
Keskitän ajatukseni pisteeseen otsan keskellä... pieneen tietoisen valon pisteeseen...
Tunnen olevani täysin etäällä kehosta... rauhallinen ja kevyt...
Olen valoa säteilevä tähti...
Sisimmässäni tunnen syvää rauhaa ja tyytyväisyyttä...
Nyt tunnen todellisen olemukseni... ikuisen, puhtaan, rauhallisen sielun...
Olen Rauhan Valtameressä...
Kaikki ristiriita katoaa...
Syvä, syvä hiljaisuus valtaa minut... Om shanti
Om (Minä olen) shanti (rauhaa): "Olen rauhallinen sielu."

Itseoivallus

Kautta aikojen filosofit ovat vahvistaneet, että astumalla minäkeskeisyyden rajoitusten yli ihminen voi kokea "itseoivalluksen". Tämä oivallus tuo mukanaan syvän ymmärryksen ihmisen arvosta. Kun olen sielutietoinen, käsitys identiteetistäni perustuu sielun luontaiseen arvoon eikä rajalliseen, väliaikaiseenmielikuvaan kehosta.
Itseoivalluksesta seuraa itsensä muistaminen. Muistaminen tarkoittaa kehittää kykyä ylläpitää sielutietoista tilaa ajatellessani, liikkuessani ja ollessani vuorovaikutuksessa toisten kanssa - käyttää mieltäni ja kehoani mielekkäästi ja viisaudella ja hoitaa niitä kurinalaisesti sekä kommunikoida kunnioitusta ja rakkautta asenteeni, ajatusteni, värähtelyjeni ja sanojeni kautta.

Mieli, äly ja persoonallisuus

Jokaisessa sielussa on kolme erillistä, synnynnäistä "osaa". Niin kuin sähköenergia tuottaa lämpöä, ääntä tai valoa laitteesta riippuen, samalla tavalla tietoisuuden energia toimii kolmen erillisen mutta toisiinsa läheisesti liittyvän sielunkyvyn kautta, joista käytetään termejä mieli, äly ja persoonallisuus.

Mielen voimalla ihminen kuvittelee, ajattelee ja luo ideoita. Ajatukset luodaan mielessä. Kaikkien tunteiden, halujen ja aistimusten taustalla on ajatusprosessi. Mielen kautta ajatus ulottuu minne tahansa hetkessä. Mielessä muisto ja siitä seuraava onnen tai surun tunne eletään uudestaan. Metafyysistä mieltä ei pidä sekoittaa sydämeen, fyysiseen elimeen, joka ylläpitää verenkiertoa.

Äly prosessoi ja tulkitsee ajatuksia. Äly ymmärtää. Kyky ymmärtää on ehkä kaikkein ratkaisevin sielun kyky. Selkeä ymmärrys on mahdollista, kun älystä tulee säännöllisen henkisen opiskelun ja meditaation myötä laaja, syvä ja kauaskatseinen. Äly myös päättelee, painaa muistiin, erottelee ja tekee päätöksiä. Ei-fyysistä älyä ei pidä sekoittaa aivoihin, jotka ovat hermojärjestelmän fyysinen keskus. Aivot ovat sielun kojetaulu; ne antavat mahdollisuuden sielun ilmaisulle.

Jokainen teko jättää jäljen sieluun. Tavat, temperamentti ja taipumukset ovat juurtuneita sieluun (mielikuvina, tunteina, ääninä jne.) kaikkien tekojen seurauksena. Jokaisen sielun oleellisin ominaispiirre, persoonallisuus, määräytyy näistä varastoiduista vaikutelmista. Nämä vaikutelmat ovat se varasto, josta ammennamme - usein alitajuisesti - nykyhetken ajatuksiin ja tekoihin.