Historia

Vaatimaton alku

Vuonna 1937 eläkkeelle jäänyt intialainen liikemies, Dada Lekhraj Kripalani, perusti Brahma Kumariksen Hyderabadissa Intiassa, nykyisen Pakistanin alueella. Dada Lekhrajin henkinen nimi on Prajapita Brahma ja häntä kutsutaan rakastavasti Brahma Babaksi. Nähtyään ja koettuaan sarjan visioita vuonna 1936, hän inspiroitui perustamaan koulun joka opettaa hyveellisen ja meditatiivisen elämän periaatteita ja käytäntöjä. Koulun alkuperäinen nimi oli “Om Mandali”. Se koostui kourallisesta miehiä, naisia ja lapsia, joista moni oli päättänyt pysyä yhdessä yhteisönä.

Huolimatta uskomattomista sosiaalisista myllerryksistä, jotka olivat käynnissä jakautumassa olleessa Intiassa, nämä ihmiset tulivat yhteen Hyderabadissa. Vuosi myöhemmin he muuttivat Karachiin. Ajan kanssa, yksinkertainen ja selkeä ydintieto sielun luonteesta, Jumalasta ja ajasta paljastuivat. Kaksi vuotta Intian jaon jälkeen, vuonna 1950, yhteisö muutti sen nykyiseen sijaintiin Mount Abulle, Intiaan. Siihen asti, nämä lähes 400 henkilöä elivät omavaraisessa yhteisössä, omistaen aikansa intensiiviselle henkiselle opiskelulle, meditaatiolle ja henkilökohtaiselle transformaatiolle.

 

Brahma Kumaris maailman henkinen yliopisto

Mount Abu, korkealla Rajasthanin Aravali vuorilla, tarjosi ideaalin sijainnin mietiskelyyn ja pohdintaan alkuperäisen ryhmän muuttaessa Karachista vuonna 1950. Muutaman vuoden vuokratussa rakennuksessa oltuaan, yhteisö muutti nykyiseen sijaintiinsa, joka on edelleen Prajapita Brahma Kumaris Ishwariya Vishwa Vidyalaya (Brahma Kumaris Maailman Henkinen Yliopisto). Brahma Kumaris henkinen päämaja tunnetaan nimeltä Madhuban (“Hunaja metsä”).

 

Brahma Baba, perustaja

Kuka hän oli?

Brahma Baba
Brahma Baba syntyi vaatimattomaan kotiin Lekhraj Kripalani nimisenä 1880-luvulla ja hän oli kyläkoulun rehtorin poika. Lekhraj kasvatettiin Hindu tradition periaatteiden mukaisesti. Hän teki erinäisiä töitä, jonka jälkeen hän ryhtyi jalokivialalle ansaiten myöhemmin huomattavan omaisuuden timanttikauppiaana. Hän oli viiden lapsen isä ja paikallisen yhteisön johtohahmo, joka tunnettiin erityisesti hyväntekeväisyydestään. Vuonna 1936, suunnilleen niihin aikoihin kun useimmat ihmiset hänen iässään alkavat suunnitella jäävänsä eläkkeelle, hän astuikin kaikkein aktiivisimpaan ja lumoavimpaan vaiheeseen elämässään. Saatuaan sarjan syviä henkisiä kokemuksia ja visioita, hän tunsi äärettömän vahvan tarpeen luopua liiketoimistaan ja omistaa aikansa, energiansa ja omaisuutensa luodakseen perustan sille, josta myöhemmin tulisi Brahma Kumariksen Henkinen Maailman Yliopisto.

Vuosien 1937 ja 1938 välillä hän muodosti kahdeksasta nuoresta naisesta koostuvan johtokunnan ja luovutti kaikki kiinteistönsä ja varansa heidän johtamalleen säätiölle.

Opastettuaan monien Brahma Kumariksen keskusten luomisessa eri puolille Intiaa, hän siirtyi tuonpuoleiseen tammikuussa 1969. Rauhan Torni Madhubanin kampuksella on kunnianosoitus tämän tavallisen ihmisen rohkeudelle, joka saavutti suuruuden tarttumalla elämän syvempien totuuksien haasteeseen.          

Brahma Baban perintö

Monia vuosia on kulunut siitä, kun Brahma Baba näki sarjan visioita vuonna 1936. Se elämäntyylin vallankumous, jonka hän aloitti, on inspiroinut miljoonia tulemaan voimakkaaksi ja luomaan tulevaisuuden toivoa. Ne elämäntaidot, joita Brahma Baba opetti, ovat kestäneet ajan koetukset. Niistä nuorista naisista, jotka hän laittoi etualalle, nyt kahdeksan- ja yhdeksänkymppisinä, on tullut rakkauden, rauhan ja viisauden johtotähtiä.

 

Nykyiset johtajat

Naisten rooli henkisinä johtajina

Brahma Kumaris on maailman suurin naisten johtama henkinen järjestö. Perustaja Prajapita Brahma päätti asettaa naiset etusijalle jo varhaisesta vaiheesta lähtien ja tämä erottaakin Brahma Kumariksen muista maailman uskonnoista ja henkisistä järjestöistä. Yli 80 vuoden ajan Brahma Kumariksen johtajuutta on luonnehtinut vakaa rohkeus, kyky anteeksiantoon sekä syvä sitoutuminen yhtenäisyyteen.

Vaikkakin naiset ovat korkeimmissa hallinnollisissa asemissa, he ovat aina tehneet päätöksiä yhteistyössä miesten kanssa. Tämä kumppanuuden ja yhteisymmärryksen malli johtamisessa perustuu kunnioitukseen, tasa-arvoon sekä nöyryyteen. Näin se toimii esimerkkinä sivistyneestä ja harmonisesta hallinnosta.

Dadi Janki
Dadi Janki
Dadi Gulzar
Dadi Hirdaya Mohini
Dadi Ratan Mohini
Dadi Ratan Mohini

Dadi Janki

Dadi Janki (s. 1916) on aktiivinen Brahma Kumariksen henkinen johtaja. Omaten horjumatonta vakaumusta, hän kieltäytyy laittamasta itselleen rajoitteita väsymättömässä palveluksessa muiden hyväksi.  Hän on ollut tällä tavalla sitoutunut vuodesta 1937 saakka ja viettänyt myös 40 vuotta Lontoon sijoituspaikassa vuodesta 1974 lähtien. Hän on inspiroinut yksilöitä kaikista kulttuureista ja ammateista elämään korkean päämäärän mukaisesti ja antamaan oman panoksensa paremman maailman luomisessa.  Ollen syvällinen ja tarkkanäköinen, häntä on suunnaton ilo kuunnella ja tarkkailla.

Dadi Hirdaya Mohini

Hän on Brahma Kumariksen henkinen apulaisjohtaja. Hänen nimensä tarkoittaa ”Se, joka vetää puoleensa sydämiä”. Se sopii hänelle täydellisesti. Hänet tunnetaan yleisesti nimellä Gulzar (”ruusutarha”) ja hän oli ensimmäisiä alkuperäisiä jäseniä Brahma Baban v. 1937 perustamassa sisäoppilaitoksessa. Dadi Hirdaya Mohinin pitkäaikainen ja keskittynyt henkisten periaatteiden harjoitus on tehnyt hänestä elävän esimerkin hyveellisyydestä.  Vilpittömänä, hiljaisena ja syvämietteisenä, hän myös inspiroi miljoonia kaikkialla maailmassa.

Dadi Ratan Mohini

Dadi Ratan Mohini kuuluu myös Brahma Kumariksen henkisten johtajien tiimiin ja on yksi tärkeimmistä jäsenistä asuen järjestön keskuspaikassa. Hän loi perustan elämälleen lapsuudessaan Brahma Kumariksen  alkuaikoina.  Dadi Ratan Mohini elää nimensä mukaisesti (”kaunein jalokivi”) näyttämällä aina keveältä ja ollen vapaa kireydestä.  Asialleen omistautuneena ja suorapuheisena hän on keskittynyt opettajien kehitys- ja koulutusohjelmiin koko Intiassa ja palvelee henkisenä voimavarana tiimille nuoria, jotka ovat vastuussa nuorison henkilökohtaisesta kehityksestä ja kasvusta.  Ollen nyt kahdeksissakymmenissä, Dadi Ratan Mohini pysyy eloisana ja sydämeltään nuorena.